Top 10 Gartner Tendințe Tehnologice 2017

Trendul Nr. 1: AI & masini complexe de învățare

AI și masinile de învățare (ML) includ tehnologii cum ar fi învățarea profundă, rețele neuronale, procesare limbajului natural și sisteme mai avansate, care să înțeleagă, să învețe, să anticipeze, să adopte, să poată acționat automat mașină. Sistemele pot învăța și schimba comportamentul viitor, ceea ce duce la crearea de dispozitive și programe mai inteligente.

Trendul Nr. 2: Aplicații inteligente
Aplicațiile inteligente includ tehnologii cum ar fi asistenți personali virtuali (VPA), au potențialul de a transforma locul de muncă prin realizarea mai ușoara a sarcinilor de zi cu zi.


Trendul Nr. 3: Domenii inteligente
Aplicațiile inteligente se încadrează în general în trei categorii: roboți, drone și vehicule autonome. Aceste domenii evoluează pentru a avea impact asupra unui segment mai mare de piață și să sprijine o nouă etapă de afaceri digitale. Acestea reprezintă doar un segment a lucrurilor inteligente.


Tendul  Nr 4: Realitate virtuală & augmentată
Realitatea virtuală (VR) și realitatea augmentată (AR) transformă modul în care indivizii interacționează unii cu alții, sistemele software creând un mediu imersiv. De exemplu, VR poate fi folosit pentru scenarii de formare la distanță.


Trendul Nr. 5: Digital Twin
În termen de trei maxim cinci ani, miliarde de lucruri vor fi reprezentate de digital twin, un model software dinamic al unui lucru fizic sau al unui sistem. Folosind datele fizice și modul în care componentele unui lucru funcționează și răspund la mediu precum și datele furnizate de senzori în lumea fizică, digital twin poate fi utilizat pentru a analiza și a simula condițiile din lumea reală. De asemenea, răspunde la schimbări pentru a îmbunătăți operațiunile și a adauga valoare


Trendul Nr 6: Blockchain
Blockchain este un tip de registru distribuit în care operațiunile de schimb de valoare (în Bitcoin sau alt token) sunt grupate secvențial în blocuri. Conceptele Blockchain și distributed-ledge câștigă teren, deoarece acestea dețin promisiunea de a transforma modele de operare în industrii.


Trendul Nr. 7: Conversational Systems
Sistemele conversaționale pot varia de la text simplu, text biredirecțional  sau conversații vocale cum ar fi un răspuns la întrebarea „Cât e ceasul?“  la interacțiuni mai complexe, cum ar fi colectarea de informații de la martori pentru a genera o schiță a unui suspect.


Trend Nr 8: Mesh App și Arhitectură de servicii
Mesh App va necesita modificări în arhitectura, tehnologia și instrumentele folosite pentru a dezvolta soluții. Mesh app și serviciile arhitecturale (MASA) reprezintă soluțiile arhitecturale pe mai multe canale care conduc către cloud, containere, microservice,  API-uri și evenimente pentru a oferi soluți modulare, flexibile și dinamice.


Trendul Nr. 9: Platforme tehnologice digitale
Platformele tehnologice digitale reprezintă blocurile de construcție pentru o afacere digitală și sunt necesare pentru a progresa în lumea digitală. Fiecare organizație va avea un mix de cinci platforme digitale tehnologice: sisteme informatice, experiența clienților privind analiza, IOT și a ecosistemelor de afaceri. Noile platforme și servicii pentru IOT, AI și sistemele de conversație vor fi un obiectiv cheie până în 2020.


Trendul Nr. 10: Adaptive Security Architecture

Evoluția platformelor inteligente, tehnologiilor digitale și arhitecturilor de aplicații conduce la o securitate fllexibilă și ușor de adaptat. Securitatea în mediul IOT este deosebit de dificilă. Echipele de securitate trebuie să lucreze cu aplicații, soluții și  arhitecți pentru a lua în considerare securitatea în faza de proiectarea a aplicațiilor și a soluțiilor IOT.


Sursa articol

  • 13558 Vizualizari