Ce este într-o funcție Hash?

O funcție hash este orice funcție care poate fi utilizată pentru a mapa date de mărime aleatoare la date de dimensiune fixă. Valorile redate de o funcție hash sunt numite valori hash, coduri hash, digest sau doar hashes. O singură utilizare este o structură de date denumită tabelă hash, utilizată pe scară largă în computer software  pentru o căutare rapidă de date.

Este o formulă matematică care transformă un șir de caractere (text sau numere) într-un cod numeric (de obicei, numit hash). Aceste funcții sunt  importante pentru tehnicile de criptare și, prin urmare, la sistemele de autentificare care necesită protecție (cum ar fi o parolă). 

Teoretic, un hash este un cod unic, ceea ce înseamnă că îl puteți construi, dar nu să îl inversați. Este ca și cum ați fi capabil să criptați ceva fără a fi capabil să-l decriptați. Cum este util acest lucru? Atunci când o mașină generează un hash, o altă mașină poate folosi exact aceleași intrări pentru a genera un alt hash și pentru a le potrivi pe amebele. Dacă se potrivesc, intrările sunt aceleași.

Practic, hash-urile moderne pot fi sparte folosind metode avansate. Dar acestea sunt încă unele dintre cele mai valoroase instrumente pe care le avem. Secure Algorithm Hash (versiunea 1) (SHA-1) și Message Digest versiunea 5 (MD5) sunt cele mai cunoscute funcții moderne de hash .

Sursa articol

  • 9610 Vizualizari